Nya Elementar 8 december 2011

Fredagen den 8 december fick årskurs tre i Nya Elementar besök av David Stålgren (till höger) och Oscar Mayori (till vänster), på bilden. Båda är födda i Burundi.  Här följer en intervju med dem. 

David_Oscar_NYE

Vad gjorde ni i skolan?

Vi berättade om ett litet land som ligger i Centralafrika. Det är lika litet som Småland men med en befolkning lika stor som Sveriges. Landet heter Burundi. Där växte vi upp och vi ville berätta för barnen om våra olika erfarenheter och ett annat sätt att leva. Jag (David) med familj ska resa till Burundi snart och skolbarnen har hjälpt till att samla in saker som vi ska ta med dit.  

Vad berättade ni om?

Hur man lever, bor och går i skolan. De flesta bor långt från skolan. Det kan vara 7-8 km att gå enkel väg. Det är vanligt med många barn. Upp till 10 barn i en familj är inte ovanligt. Barnen får hjälpa till med många sysslor i hemmet. Före och efter skolan får man hämta ved, vatten och laga mat. Många bor i lerhyddor utan elektricitet. Det blir ljust klockan sex på morgonen och mörkt kl 18 så alla läxor måste göras innan det blir mörkt.

Vad frågade skolbarnen om?

De frågade om vad man äter. De kommenterade våra bilder och frågade om det de såg. Många jämförde med sina egna liv.

Vad minns ni mest från dagens besök?

Att de var intresserade, tyckte vi. Det var roligt att känna på sakerna vi hade med oss. Barnen fick försöka att bära en korg på huvudet med blandad framgång.

Vad tror ni om bollarna och hopprepen som ni ska ta med till Burundi?

Vi pratade om vad de har för bollar där nu och Oscar som var där nyligen kunde berätta att fina fotbollar är det ont om. De flesta är av hoprullat tyg eller gräs. Vi tror att bollarna och hopprepen kommer att bli väldigt omtyckta.

 

 

 

Publicerad 111211.