Bollarna, hopprepen och glädjen

 

Vi besökte under tre veckor vid årsskiftet 2011/12, olika skolor i Burundi. Främst skolor med klass 1-6 men även skolor ända upp till högre utbildning och unga vuxna studenter. Totalt hade vi med oss 64 bollar, 34 pumpar och 58 hopprep. Allt detta var inköpt med privata gåvor från skolbarn i Stockholmsregionen. Vi delade ut detta i första hand på tre olika geografiska områden; Bujumbura 5 skolor (huvudstaden), Mugara  8 skolor (Rumonge provinsen) och Kiremba 10 skolor (Bururi provinsen). Vid dessa 23 skolor går det sammanlagt 9236 elever. Flera av skolorna hade inga läderbollar eller hopprep och framförallt inga bollpumpar. Vi mötte däremot många barn som spelade fotboll, oftast med en hemmagjord boll av bananblad.

På ovan bild instruerar David Stålgren rektorn för en primärskola (klass 1-6) i Kiremba hur bollarna och pumpen från Stadium Team Sales fungerar.

Här ovan  är det två barn som hoppar i bågen från ett kort rep, som vi oftast använder för en person i Sverige.  Fyra barn såg vi som mest. Fort gick det när de slog och hoppade.

En glad rektor i Mugara får tre bollar, tre hopprep och en pump.

Vid ett besök i en skola i Kiremba (se nedan bild) så ställde de fyra barnen Stålgren, från två olika Stålgrensfamiljer, frågor till skolbarnen och de frågade tillbaka. 

Bland annat så gick barnen upp klockan 6, då solen går upp (elektricitet är det inte många som har, man kan till exempel gå till en kiosk och köpa el för att ladda sin mobiltelefon). Barnen hade 10 - 40 minuters promenad till skolan. De läser flera språk, kirundi, franska, swahili och engelska. När de fick frågan om vad de ville bli när de blir stora, ställde sig en pojke upp (i klassen på bilden nedan)och svarade: Jag vill bli president! Jubel utbröt i klassrummet.

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2012-01-25. Bilderna tagna av M+D.Stålgren.